Posted by: Mirri | detsember 13, 2010

Imehea Itaalia oasupp

Ühel päeval pakuti mulle imehead oasuppi. Olen igasuguseid suppe söönud aga see pakutu oli imeline. Sain Oudekkilt selle, Itaalias väga tavalise, supi retsepti. Kohandasin selle retsepti kuuele inimesele, sest aedoad on meil müügil 400 g pakendis ja ka kitsepiimavõi on just sellele sööjate arvule sobivas pakendis (125 g).

Koostiained:
– 400 gr maltagliatisid
– 400 gr kuivi punaseid aedube
– 1 keskmine sibul
– 2 küüslauguküünt
– 1 supilusikatäis hakitud peterselli
– 200 gr tomatipüreed
– salamoiat
– 125 gr kitsepiimavõid
– vett

Tegevus:

Eelmisel õhtul pane oad likku. Hommikul loputa oad ja keeda neid umbes kolmes liitris soolases
vees, 2-3 tundi. Keeduaja lõpupoole tee segu küüslaugust ja sibulast
ning prae kergelt kitsepiimavõis, ilma, et sibul võtaks värvi, aga et ta muutuks
pehmeks. Lisa tomatipüreest, soojast veest ja petersellist tehtud segu
ning lase tõmmata väga madalal tulel, kuni kurnad oad (jäta oapuljong
alles!) Lisa oad praetud segule, lisa tsipa salamoiat ning lase
küpseda kümmekond minutit, aeg-ajalt segades. Siis lisa kõrvalepandud
oapuljong, sega, lisa vajadusel soola ja lase keema. Siis lisa
maltagliati ja keeda 5-7 minutit (sõltuvalt makaronide keetmisajast).
Serveeri kuumalt, riivitud parmigiano-reggiano juustuga.

– Kui supipann puudub, siis ei pruugi ube kurnata, lisa praadus
supile, kui oad on keenud.
– Võib lisada tsipa seakamarat, puhastatud, ilma rasvata lõigatud
ribadeks, mille laius on kuni 2cm

Mulle pakutud supis olid ehtsad Itaalia maltagliatid. Kuna Eestis neid saada polnud, otsustasin asendada need mingite muude, umbes kahe sentimeetri pikkuste ja poole sentimeetri laiuste lintmakaronidega. Selge oli aga see, et need peavad olema tehtud kõrgema sordi durumnisujahust. Leidsin umbes sellised Rimist, Panzani toode.

Tuntud Itaalia maitseainesegu nimega “salamoia” aga saada pole. Otsisin internetist ühe retsepti ja tegin salamoiat suure portsu, kuna see osutus igati sobivaks maitseaineseguks minu köögis. Kirjas on, et säilib vähemalt kolm kuud.

Salamoia retsept:

Koostisained:

– 100 grammi meresoola
– 10 grammi rosmariinilehti
– 5 grammi salveilehti
– 1 küüslauguküüs

Tegevus: Pane koostisained mikserisse ja töötle, kuni sool on niiske ja taimed ning küüslauk piisavalt peenike.

Mikseri asemel võib kasutada ka uhmrit, olles eelnevalt koostisosad peeneks hakkinud.

Kitsepiimavõi pärast tuli ka natuke vaeva näha. Aga ma teadsin, et see on ülioluline, et supp sisaldaks just kitsepiimavõid, mis annab ühe väga olulise maitsenüansi sellele supile. Kitsepiimavõi leidsin lõpuks Rimist, aga mitte tavalisest, vaid suuremast Rimist (Rimisid in Eestis kolmes suurusjärgus). Otsisin nimelt alguses Tartu bussijaama kõrval olevast Rimist, seal aga vaatasid lahked töötajad arvutist järgi ja suunasid mind Rebase tänava Rimisse.

Kuna ka mul supipanni pole, siis ma ei kurnanud ube vaid lisasin selle praetud tomatisegu supile, kui oad olid keenud. Ja kokkuvõttes tuli mu supp peaaegu sama hea, kui see, mida mulle pakuti. Erinevus oli vaid makaronides. Maitse oli neil peaaegu õige aga nad jäid lusikadga söömiseks veidi pikaks, sest olid toorelt ka juba üle 3,5 sentimeetri. Väga häiriv see pikkus siiski polnud.

Soovitan kõigil seda suppi keeta! Mõnus maitselamus ja korralik kõhutäis.

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

Rubriigid

%d bloggers like this: